Overslaan en naar de inhoud gaan

Opening tentoonstelling 'Een koffer vol'

Gisteren werd in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling 'Een koffer vol' geopend. Hierin toont acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé zijn verborgen familiegeschiedenis en neemt bezoekers mee in de invloed van de oorlog op zijn persoonlijke en professionele leven.

Als kind vond hij onder het bed van zijn moeder een koffer vol voorwerpen uit de oorlog. Over deze ontdekking praten was niet mogelijk, de pijn was te groot. "Ik voelde wel wat er aan de hand was, maar ook dat ik er niet naar moest vragen." In de tentoonstelling gaat de koffer voor het eerst open voor het publiek.

Daarnaast werd in aanwezigheid van veel regionale en landelijke media bij de entree van het Herinneringscentrum een tijdelijke versie van het Knopenmonument onthuld. De anderhalf miljoen knopen staan symbool voor de anderhalf miljoen kinderen die tijdens de Holocaust werden vermoord.

Voor mij was deze opening een bijzondere binnenkomer in mijn derde week bij het Herinneringscentrum. Uiteindelijk gaat het allemaal om schrijnende, ontroerende, belangrijke en ook mooie verhalen die verteld moeten worden.

De tentoonstelling 'Een koffer vol' is te zien tot 29 oktober.

Foto's: Sake Elzinga, huisfotograaf van het Herinneringscentrum

Afbeelding
Opening Knopenmonument