Overslaan en naar de inhoud gaan

Over mij

In 1986 werd ik geboren en daarna getogen in de stad Groningen. Tijdens mijn studietijd woonde ik in Den Haag en studeerde ik Bestuurskunde en Journalistiek aan de Universiteit Leiden. Ooit droomde ook ik van een voetbalcarrière, maar ondanks een paar mooie jaren in de jeugdopleiding van FC Groningen, bleek dat toch niet mijn grootste passie. Een goed verhaal daarentegen wel. Via muziek, schrijven of de geschiedenis. En wielrennen en mountainbiken, maar dan vooral als het windstil is en de zon schijnt. Naast mijn Procaster II (zo’n semiprofessioneel podcastapparaat) is mijn speed pedelec een van mijn beste aankopen ooit.

Als mijn haar maar goed zit

Na mijn studietijd keerde ik terug naar Groningen en inmiddels woon ik in de Kop van Drenthe, in Eelde om precies te zijn. Daar probeer ik een zo goed mogelijke man te zijn voor Jil, mijn vrouw, vriendin en geliefde en een zo goed mogelijke vader voor onze zoon Robin en dochter Eva. Mijn lijfspreuken zijn ‘ga voor je verlangen’ en ‘ongemak dient de mens’. Soms weliswaar tegen wil en dank, maar het levert vaak wel een goed verhaal op. Verder ben ik niet ijdel, zolang mijn haar maar goed zit.

communicatieadviseur & tekstschrijver

Tot 1 juli werk ik parttime als adviseur communicatie en marketing bij Scherp in Veiligheid, een bureau gespecialiseerd in veiligheidsvraagstukken op het terrein van openbare orde & veiligheid en crisisbeheersing. Vanaf 1 juli ga ik werken bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Daarnaast ben ik zelfstandig communicatieadviseur en tekstschrijver bij uiteenlopende opdrachtgevers. Momenteel zijn dat Zummerbühne (met de muziektheatervoorstelling over de Groningse Ripperda) en Aan de Andere Kant (met de Moluks-Nederlandse theatervoorstelling East Side Story). Eerder werkte ik negen jaar als communicatieadviseur bij de fusiegemeente Westerkwartier en een van haar voorlopers Grootegast. 

onbekende Ontdekkingen

In 2021 nam ik aaneengesloten ouderschapsverlof op en heb ik me een jaar lang gestort op de bewaard gebleven documenten van mijn Molukse opa. En op het uitpluizen van talloze aanverwante bronnen. Mijn opa Pieter Johan Tanasale, geboren in 1915, was telegrafist en kwam met zijn gezin - waaronder mijn vader - na de overdracht van Nederlands Nieuw-Guinea in 1962 naar Nederland; anders dus dan de meeste Molukkers die in 1951 als familie van KNIL-militairen in Nederland terechtkwamen. Deze vooral ook persoonlijke zoektocht naar mijn roots en oorsprong van mijn achternaam, resulteerde in bijzonder mooie én pijnlijke ontdekkingen van een geschiedenis die zich afspeelt op de Molukken en Nederlands Nieuw-Guinea, tegen de achtergrond van kolonialisme, de Japanse bezetting en het tumultueuze definitieve einde van Nederlands-Indië.

Reizen & Roman

Momenteel bereid ik een reis voor waarin ik letterlijk in de voetsporen van mijn opa treed. Het zal me in ieder geval leiden langs de Molukse eilanden Ambon, Nusalaut en het afgelegen eilandje Babar; het stadje Merauke in het zuiden van wat nu West-Papoea is en - als het me lukt - Mappipost: een midden in het oerwoud gelegen locatie van een oude Nederlandse militaire bivak langs de oevers van de rivier de Digoel. Gecombineerd met het onderzoek naar het leven van mijn opa en mijn eigen vooral Nederlandse perspectief én Groningse ervaringen vormt het genoeg inspiratie voor een goed verhaal en hetgeen mij het meeste drijft: mooie verhalen maken via beeld, geluid en het schrijven van een boek.

Afbeelding
Schrijvershut