Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek

Geïnspireerd op mijn eigen ervaringen en het bijzondere leven van mijn Molukse opa (1915-1991), werk ik aan een roman.

Van Ambon tot Roden

Mijn opa werd geboren op het Molukse eiland Saparua, studeerde op Ambon, werd als telegrafist gestationeerd tussen de Papoea-stammen in Nederlands Nieuw-Guinea, maakte op het Molukse eilandje Babar de verschrikkingen van de Japanse bezetting mee en werd lokale voorman van de RMS in Merauke in Zuidelijk Nieuw-Guinea, waar mijn vader werd geboren. Hij verloor zijn eerste vrouw tijdens de oorlog, trouwde op afstand met mijn oma en moest vier jonge kinderen begraven. Ten tijde van de dreigende oorlog om Nieuw-Guinea tussen Nederland en Indonesi├ź, stond hij bovenaan de dodenlijst. In 1962 vertrok hij naar Nederland en kwam uiteindelijk met zijn gezin in het Drentse Roden terecht, waar hij nu ook begraven ligt. Mijn plan is om begin 2024 de omgekeerde reis te maken langs deze betekenisvolle plaatsen.

Ondanks de beproevingen waar mijn opa mee te maken kreeg, waren er voor hem genoeg aanknopingspunten om te kunnen genieten van het leven: hij richtte een voetbalclub op in Merauke, schudde de hand van Nelson Rockefeller en kreeg een veel kinderen en kleinkinderen. En daar ben ik er eentje van.

Meer nog dan de feiten en cijfers, gaat het om de ervaring

ROMAN

Ik nam voor lange tijd aaneengesloten ouderschapsverlof om in zijn bewogen geschiedenis te duiken en zag dat de invloed van zijn leven op dat van mij onvermijdelijk is. Soms moeilijk, vaak prachtig. Omdat ik vooral woorden wil geven aan de ruimte die tussen de feitelijke gebeurtenissen in ligt, aan hoe deze werden beleefd en hoe dat doorwerkt in de volgende generaties, wordt het boek waaraan ik werk een roman. Gefictionaliseerd dus, vanuit het perpectief van een kleinzoon. Omdat het mij gaat om de ervaring, meer nog dan de feiten en cijfers. En ook omdat het nog meer ruimte verschaft voor een goed verhaal.

Geschiedschrijving

Maar omdat het ooit begon met de behoefte aan feiten en cijfers, is de pagina 'familiegeschiedenis' bedoeld voor mijn meer journalistieke onderzoek en de bijbehorende geschiedschrijving. Omdat ik daar zelf grote behoefte aan had en omdat de vorige generaties getuigenissen verdienen. 

Gerelateerde verhalen